Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2007

10 Αυγούστου 2007

Θα μπορούσα να πω οτι ήταν η χειρότερη μέρα στη ζωή μας εάν δεν πίστευα οτι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι ο θάνατος ή η ασθένεια. Η μέρα που αντί να αποκτήσουμε ένα οικόπεδο στη Κηφισιά κάποιοι μας κλέψανε 470.000 (ευρώ, εννοείται).

Πριν ξεκινήσω να γράφω την ιστορία θέλω να πω για τους λόγους που με οδήγησαν να φτιάξω αυτό εδώ το blogg:
1. Μήπως προλάβω κάποιους ανθρώπους και δεν πέσουν και αυτοί θύματα αφού θα είναι υποψιασμένοι
2. Μήπως κάποιος βρεθεί που να γνωρίζει κάποιο πρόσωπο που εμπλέκεται στην ιστορία και μας βοηθήσει στις έρευνες
3. Μήπως κάποιος από τἱς αρμόδιες αστυνομικές, δικαστικές, οικονομικές κλπ αρχές πάρει μια πρωτοβουλία για να προστατεύονται οι ανυποψίαστοι αγοραστές
4. Για να αντιληφθούν όλοι ότι όπως λειτουργούν οι αστυνομικές αρχές μόνο εμπιστοσύνη και αίσθημα ασφάλειας δεν παρέχουν

Το οικόπεδο το βρήκαμε σε αγγελία στη "χρυσή ευκαιρία". Στις επαφές με τον "πωλητή" μας βοήθησε ένας μεσίτης, ο οποίος όμως δεν έχει καμία σχέση με το κύκλωμα των απατεώνων. Ίσα ίσα που μας βοήθησε να βρούμε μία πολύ σημαντική "άκρη".
Τι υπήρχε στην υπόθεσή μας που αν τα συναντήσει κάποιος πρέπει να πάρει δρόμο σε ανάλογη συναλλαγή:
1. Ο πωλητής ήταν ηλικιωμένος
2. Τα λεφτά έπρεπε να δωθούν άμεσα και μετρητά
3. Το συμβόλαιο για την ιδιοκτησία του πωλητή δεν ήταν το πρωτότυπο αλλά επικυρωμένο αντίγραφο από το υποθηκοφυλακείο (το υποθηκοφυλακείο είναι υποχρεωμένο να χορηγεί αντίγραφο σε όποιον το ζητήσει. Θα μπορούσε όμως με κάποιο τρόπο να βρεθεί και απλό αντίγραφο από τον ιδιοκτήτη). Μάθημα->ζητάμε πάντα το γνήσιο συμβόλαιο αγοράς ή κτήσης

Από τη μεριά μας κάναμε όλους τους απαραίτητους ελέγχους (μέσω του δικηγόρου μας εννοείται)
- Έλεγχος στο υποθηκοφυλακείο (το οικόπεδο ανήκε όντως στον φερόμενο ως πωλητή)
- Έλεγχος στο ληξιαρχείο για να διαπιστώσουμε οτι ο πωλητής είναι εν ζωή
- Προσωπική συνάντηση με τον πωλητή για να διαπιστώσουμε οτι στέκει καλά στα μυαλά του.

Τι δεν κάναμε γιατί απλούστατα δεν είχε πάει εκεί το μυαλό μας;
Έλεγχο για την εμφανιζόμενη ταυτότητα του ιδιοκτήτη, η οποία όπως αποδείχτηκε ήταν πλαστή.
Αυτό δεν σημαίνει οτι και αν το σκεφτόμαστε θα μπορούσαμε να κάνουμε τέτοιο έλεγχο γιατί η αστυνομία το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να επικυρώσει ένα αντίγραφο πράγμα που βεβαίως δεν βοηθά καθόλου. Έλεγχος πραγματικός γίνεται μόνο κατόπιν καταγγελίας, πράγμα που δεν μπορείς να κάνεις στα καλά καθούμενα γιατί απλούστατα μπορεί η ταυτότητα να είναι αληθινή. Θα μπορούσε όμως ο συμβολαιογράφος, ως δημόσιος λειτουργός, να έχει δυνατότητα πρόσβασης για έλεγχο στοιχείων αλλά και ταυτότητας εμφανιζόμενων σε τέτοιες συναλλαγές.
Τέλος πάντων εμείς τα βρήκαμε στην τιμή, και κανονίσαμε την Πέμπτη 10 Αυγούστου 2007 να βρεθούμε στη συμβολαιογράφο και μετά να πάμε κατἐυθείαν στην τράπεζα για υπογραφή των συμβολαίων και για την καταβολή των μετρητών.
Στη συμβολαιογράφο 1 ώρα πριν το ραντεβού πήγε και ο μεσίτης, ο οποίος περίμενε τους υπόλοιπους στην είσοδο της πολυκατοικίας. Εκεί ήταν στημένοι και 2 άντρες οι οποίοι ανέφεραν την τράπεζα οπου θα γινόταν η συναλλαγή. Ο μεσίτης ανησύχησε (περισσότερο φοβόμασταν μην κλέψει κάποιος τον πωλητή - παππού θα τον αναφέρω από εδώ και πέρα), και κράτησε τον αριθμό κυκλοφορίας της μηχανής που είχε ο ένας.
Τους ιδιους τους εντόπισε και έξω από την τράπεζα, αργότερα και ενημέρωσε αμέσως τον δικηγόρο μας. Αυτός βγήκε αμέσως έξω και τους ζήτησε ταυτότητες. Όταν αυτοί αρνήθηκαν
ο δικηγόρος κάλεσε την άμεσο δράση, οπότε αυτοί υποχώρησαν και έδειξαν τις ταυτότητες τους. Και οι δύο ήταν αστυνομικοί. Ο παππούς, όταν τον ρωτήσαμε μας είπε οτι ήταν η ασφάλεια του που την είχε βάλει ο ανιψιός του.
Και οι δύο αστυνομικοί αναγνωρίστηκαν αργότερα στην ασφάλεια από τον δικηγόρο και από τον μεσίτη. Σημειωτέον οτι μέχρι σήμερα δεν μας έχει καλέσει ούτε μία φορά το εσωτερικών υποθέσεων για να δούμε και μεις οτι όντως οτι κάτι γίνεται από τη μεριά της αστυνομίας.

Λίγα στοιχεία για τα άτομα που εμφανίστηκαν (πλην εννοείται των αστυνομικών που για ευνόητους λόγους δεν αναφέρω τα ονόματά τους) και τα οποία έχουν καταγραφεί από τα video της τράπεζας.
- Ο παππούς συνοδευόταν από έναν Χαρτοματσίδη Αριστείδη (αυτός έδειξε πραγματική ταυτότητα όταν τη ζήτησε ο δικηγόρος μας. Τον Χαρτοματσίδη τον αναγνωρίσαμε αργότερα και στην ασφάλεια καθώς είναι σεσημασμένος. Είναι 62 ετών και χαρακτηριστικό του είναι το πλούσιο πολύ κατσαρό μαλλί, λίγο αφάνα, και λίγο φαβορίτες. Είχε μουστάκι, ήταν σκουρόχρωμος και είχε βαριά λαική προφορά
- Στοιχεία για τον ίδιο τον παππού δεν έχουμε πολλά καθώς εμφανίστηκε με πλαστή ταυτότητα. Θα δώσω μόνο περιγραφή, αφού δυστυχώς η ασφάλεια δεν μας δίνει τη φωτογραφία του από το video της τράπεζας. Ο παππούς λοιπόν είναι γύρω στο 1.75, φοράει γυαλιά, έχει πλούσια μαλλιά αλλά προχωρημένο αρκετά κούτελο (δηλαδή έχει χάσει τα μαλλια σε αυτή την περιοχή). Ήταν αδυνατισμένος και καταβεβλημένος από ένα ζάχαρο που από οτι μας είπε τον ταλαιπωρούσε. Τα ρούχα πλέαν πάνω του και είχε πολύ έντονες ρυτίδες στο πρόσωπο. Ηλικία περίπου 75-80 ετών.
Ένα σημαντικό στοιχείο είναι το τηλέφωνο επικοινωνίας που μας έδωσε ο παππούς το 4226250 (εκτός από κάποιο καρτοκινητό). Αυτό ανήκει σε μια διεύθυνση στον Πειραιά (Μπουμπουλίνας 5) στο όνομα Παπαδόπουλος Γεώργιος (ασυνήθιστο όνομα). Το περίεργο είναι οτι ο λογαριασμός αποστέλλεται κανονικά σε αυτή τη διεύθυνση και πληρώνεται κανονικά. Απορώ που η αστυνομία δεν φροντίζει να εντοπίσει πότε εκδίδεται και αποστέλλεται ο λ/σμός, οπότε να πάει να εντοπίσει ποιος τον μαζεύει για να τον πληρώσει...
Δώσαμε λοιπόν τα χρήματα, υπογράψαμε τα συμβόλαια και ήμασταν ευτυχείς κάτοχοι ενός υπέροχου οικοπέδου (εγώ έφτιαξα μέχρι και σχέδια για το σπίτι).
Την Τρίτη 14 Αυγούστου 11:00 πμ πήγαμε στο υποθηκοφυλακείο και κάναμε την μεταγραφή. Μία ώρα μετά μας πήρε η συμβολαιογράφος τηλέφωνο και μας είπε οτι εμφανίστηκε κάποιος που λέει οτι αυτός είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης του οικοπέδου. Έτσι άρχισε ο εφιάλτης μας.
Αμέσως παρατήσαμε τις δουλειές μας και τρέξαμε στο γραφείο της συμβολαιογράφου, όπου ήδη βρισκόταν ο πραγματικός ιδιοκτήτης. Αυτός ενημέρώθηκε από κάποιον άλλο υποψήφιο αγοραστή που πήγε να αγοράσει το σπίτι οπου εμενε. Αμέσως, με δική μας πρωτοβουλία, τους πήραμε όλους και πήγαμε στην ασφάλεια.
Όλη την υπόλοιπη μέρα βλέπαμε φωτογραφίες και δίναμε καταθέσεις.
Μέχρι σήμερα δεν έχουμε ΚΑΜΙΑ ενημέρωση από την ασφάλεια. Ίσα ίσα, όταν ο άντρας μου πήγε μία φορά με τον δικηγόρο μας να δουν τι κάνανε δέχτηκαν από τον προιστάμενο μία φοβερή και αναίτια επίθεση. Το χειρότερο ήταν οτι αρνήθηκαν να δώσουν τη φωτογραφία του παππού, η οποία θα μας βοηθούσε πολύ πιστεύω στην ιδιωτική έρευνα που κάνουμε.
Θα προχωρήσω λίγο γρήγορα και θα αναφερθώ σε κάποια άλλα σημαντικά γεγονότα.
Την 1η Οκτωβρίου εμφανίστηκε κάποιος στο γραφείο του δικηγόρου μας και ζήταγε αντίγραφο του δικού μας συμβολαίου ισχυριζόμενος οτι είναι ανιψιός του πραγματικού ιδιοκτήτη. Εκείνη την ώρα ισχυρίστηκε οτι τον λένε Κωνσταντίνου. Ο δικηγόρος τον φοβέρισε και του ζήτησε ταυτότητα. Βεβαίως αυτή έλεγε άλλα πράγματα. Το όνομα του ήταν Δρόσος Κωνσταντίνος, και όπως αποδείχτηκε από έρευνες που κάναμε ήταν και αυτός σεσημασμένος. ΄Οταν έφυγε από το γραφείο, ανέβηκε μία μηχανή με αρ.κυκλ. ΚΑΒ118 η οποία ανήκει σε έναν Παπασπύρου Παναγιώτη.
Υπάρχουν και άλλα σημαντικά γεγονότα, στα οποία δεν θα αναφερθώ προς το παρόν γιατί ήμαστε ακόμα στο στάδιο έρευνάς τους. Απλά θα πω οτι πέσαμε πάνω σε άλλη μία υπόθεση (στην οποία πιθανά εμπλέκεται το ίδιο κύκλωμα), όπου ένα μεγάλο γραφείο στο σύνταγμα πήγε να διαμεσολαβήσει στην αγοραπωλησία ενός οικοπέδου στο Γκόλφ Γλυφάδας. Το γραφείο, μέσω μίας εκπροσώπου του, εμφάνιζε πλαστή ταυτότητα ενός ιδιοκτήτη (ο τρόπος πλαστογράφησης ήταν ίδιος με αυτόν της δικής μας υπόθεσης) και προβληματικούς τίτλους ιδιοκτησίας (εγώ γνώρισα την πραγματική ιδιοκτήτρια). Το σκηνικό το ίδιο: Ιδιοκτήτης παππούς, που βιάζεται να πουλήσει το οικόπεδο και δεχόταν μόνο μετρητά. Αυτή από το γραφείο εμφανιζόταν ως πληρεξούσιος του πωλητή.

Αυτή είναι η ιστορία, με πολλές, αναγκαστικές συντομεύσεις.
ΘΑ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΤΙ Η ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΥΣ να έρθει σε επαφή μαζί μου, μέσω αυτού του blogg. Αν πάλι κάποιος έχει βιώσει κάποια ανάλογη ιστορία, καλό θα ήταν να επικοινωνούσε μαζί μου. Ποιος ξέρει, με την ανταλλαγή πληροφοριών ίσως καταλήξουμε σε κάποια άκρη.

22 σχόλια:

M@t είπε...

Καλησπέρα....

Πρώτα-πρώτα, να πω "καλή δύναμη" στο δύσκολο δρόμο σας....

Μια γρήγορη ερώτηση: Έχετε υποβάλλει μήνυση? Κατά αγνώστου ή κατά παντός υπευθύνου? (θα με συγχωρέσεις, αλλά δεν είμαι εξοικειωμένη με τους όρους της δικονομίας)....

Αυτό που γνωρίζω (και πάλι εξ' ακοής, δυστυχώς), είναι ότι από τη στιγμή που θα υποβληθεί μήνυση, η αστυνομία υποχρεούται να δώσει στο δικηγόρο σου όλα τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής, ΠΛΗΝ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ που ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΑ για την επίλυση της υπόθεσης. Να τονίσω άλλη μια φορά ότι δεν είμαι δικηγόρος, ό,τι αναφέρω είναι εξ' ακοής & εφόσον γράφεις ξεκάθαρα ότι έχεις δικηγόρο, αν μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο, φαντάζομαι θα είχε γίνει.

Παρ' όλα αυτά, ρωτάω, μήπως αυτό σας "δείξει" κάποιο "παραθυράκι" που ενδεχομένως δεν είχατε δει (απίθανο σενάριο μεν, αλλά....)

Ένα 2ο στοιχείο: Είπες ότι η φωτό του παππού υπάρχει στο βίντεο της τράπεζας και η αστυνομία δε σας δίνει φωτογραφία του.
Μήπως σας δίνει το βίντεο? Εαν όχι (που είναι και το πιο λογικό), μήπως αν επικοινωνούσατε με τη διεύθυνση της τράπεζας και τους εξηγούσατε τους λόγους που το ζητάτε (πάντα με τη παρέμβαση του δικηγόρου σας)....

Θα παρακολουθώ με ενδιαφέρον & τουλάχιστον από τη μεριά μου, θα προσπαθήσω να το προωθήσω σε όσο το δυνατόν περισσότερους....

Κουράγιο & υπομονή! Κάπου θα βρεθεί η άκρη! ;)

Diotima είπε...

Ξεκινάω ανάποδα: Δυστυχώς η τράπεζα κρατάει μόνο 2 εβδομάδες τα αρχεία του βίντεο - μετά τα κάνει overwrite με νέες εγγραφές. όταν απευθυνθήκαμε στη τράπεζα για να μας χορηγήσει κάποιο αντίγραφο ή έστω μία "παγωμένη λήψη" ήταν πια πολύ αργά - τα μόνα διαθέσιμα αντίγραφα ήταν αυτά που είχε η ασφάλεια στα χέρια της. Μία μόνο φωτογραφία θα ήθελα για να την κυκλοφορήσω σε όλο το διαδίκτυο.
Και δυστυχώς ούτε φωτογραφία ούτε βίντεο δίνει η ασφάλεια καθώς σε προανακριτικό στάδιο ο φάκελος είναι απόρρητος.

Μήνυση δεν έχουμε κάνει. Μόνο τις καταγγελίες και την αίτηση να διωχθούν τα συγκεκριμένα άτομα για τα οποία είχαμε ονόματα αλλά και για αυτά που δεν είχαμε. Το αρχικό σκεπτικό ήταν να ολοκληρωθεί η προανάκριση και με πλήρη φάκελο ονόματα κλπ να προχωρήσουμε σε μηνύσεις. Αλλά έχεις δίκιο: Θα μιλήσουμε με τον δικηγόρο μήπως η μήνυση μας δώσει κάποια πρόσβαση. Θα ξέρω σίγουρα μέχρι το απόγευμα.
Crimson, σε ευχαριστώ πάρα πολύ για το ενδιαφέρον, και κυρίως ευχαριστώ για την προώθηση της ιστοσελίδας!

dakgr είπε...

Εύχομαι και εγώ από την πλευρά μου να βρείτε την άκρη. Φαίνεται πάντως ότι έχουν γίνει αρκετά λάθη στην υπόθεση.
Κατ' αρχήν από την πλευρά του πωλητού θα πρέπει να έκανε παράσταση κάποιος δικηγόρος. Αναζητείστε τον διότι ένας δικηγόρος είναι απίθανο να μην γνωρίζει τον πελάτη τον οποίο και εκπροσωπεί.
Επίσης η συμβολαιογράφος θα έπρεπε κανονικά να είχε ελέγξει τα στοιχεία της ταυτότητος των συμβαλλομένων και να αντιπαραβάλλει τα στοιχεία της ταυτότητος του πωλητου, με αυτά που αναγράφονταν στον παλαιότερο τίτλο, τον οποίο και θα χρησιμοποίσε ως σχέδιο για να συντάξει το νεώτερο συμβόλαιο. Από μία απλή αντιπαραβολή θα φαίνονταν η διαφοροποίηση και τουλάχιστον θα μπορούσατε να υποψιαστείτε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά.
Τρίτον, πρέπει οπωσδήποτε να υποβάλετε μήνυση. Η υποβολή της μήνυσης θα σας δώσει πρόσβαση στον προανακριτικό υλικό. Μην διστάσετε επίσης να προσφύγετε στον εισαγγελέα ακροάσεων (κτίριο 16 σχολής ευελπίδων) και να ζητήσετε εισαγγελική παραγγελία για να λάβετε γνώση όποιων εγγράφων δεν σας δίνουν.
Τέλος επειδή η απάτη είναι μεγάλη, μην έχετε εμπιστοσύνη σε κανένα.

Καλή τύχη και πάλι

Diotima είπε...

Μακάρι να ήταν τόσο απλά τα πράγματα dakgr...

Η πλαστή ταυτότητα βγήκε με βάση τα στοιχεία που αναγράφονταν στο συμβόλαιο ιδιοκτησίας που είχαν στα χέρια τους. Οπότε η αντιπαραβολή έδειξε ... απόλυτη ταύτιση.
Σχετικά με την παράσταση του δικηγόρου: Ο παππούς ισχυρίστηκε οτι ο δικός του δικηγόρος έλλειπε εκτός Αθηνών (10 Αυγούστου είναι το φουλ των διακοπών) και ζήτησε τη βοήθειά μας για να βρει δικηγόρο. Οπότε η πιο εύκολη και διαθέσιμη λύση ήταν να τον αντιπροσωπεύσει ο δικός μας δικηγόρος. Για λ/σμό μας παρέστη μία δικηγόρος από το γραφείο του.
Τώρα με το θέμα της μήνυσης, και επειδή ήταν κάτι για το οποίο δεν είχαμε ενημερωθεί οτι δουλεύει με τον συγκεκριμένο τρόπο, ήδη ο άντρας μου προσπαθεί με το δικηγόρο να μάθει τι πρέπει να γίνει. Και ειλικρινά εκτιμώ πάρα πολύ τις πληροφορίες που μου έδωσες. Σε σημείο που μετανιώνω που δεν άνοιξα το blog νωρίτερα για να είχα ενημερωθεί εξαρχής...

Giannis Vacondios είπε...

Σε τέτοιες περιπτώσεις δε πληρώνουμε με μετρητά αλλά με τραπεζική επιταγή, την οποία βγάζουμε φωτοαντίγραφο. Ο απατεώνας δεν τη δέχεται, η δουλειά αρχίζει και "βρωμάει" και χαλάει.

M@t είπε...

Φίλε Γιάννη,

Δυστυχώς όλη η υπόθεση θα ήταν μια κανονική αγοραπωλησία, αν δε συνέβαινε αυτό.
Και στη δική μου περίπτωση, όταν πήραμε το δάνειο για να αγοράσουμε το σπίτι, ο πωλητής δεχόταν μόνο μετρητά. Έγιναν όλες οι νόμιμες διαδικασίες, όπως έκανε και η Diotima. Θα μπορούσε να είχε συμβεί στον καθένα, λοιπόν.

Στην Αμερική έχουν μια ωραία έκφραση που λέει ότι "there's no use crying over the spoiled milk".

Πολύ σωστό αυτό που λες, μιας και μπορεί να βοηθήσει σε μελλοντική παρόμοια φάση καθώς και άλλα μέλη που παρακολουθούν.
Βέβαι, στην παρούσα φάση θα ήταν πιο χρήσιμο να επικεντρωθούμε στο τι μπορεί να γίνει ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ & όχι στα λάθη/παραλήψεις που έγιναν,

Diotima είπε...

Φίλε Γιάννη, θα έπερνε και τραπεζική επιταγή και οτιδήποτε θα μπορούσε να εξαργυρωθεί επί τόπου. Βασικά επειδή του προτείναμε για να μη κουβαλάει μετρητά να ανοίξει λ/σμό στην τράπεζα αυτός δεν είχε κανένα πρόβλημα αρκεί να μπορούσε να τα σηκώσει άμεσα (είχε ένα πολύ ωραίο σενάριο οτι έφευγε στο εξωτερικό και θα έδινε λεφτά στα ανήψια του). Οι άνθρωποι αυτοί ξέρουν πολύ καλά τη δουλειά τους. Ταυτότητα, είχαν διαθέσιμη, θα ανοίγανε λ/σμό και θα τον κλείνανε... Μεταχρονολογημένες επιταγές μόνο δεν δεχόταν αλλά και ο δικός μου πατέρας όταν πούλησε ένα οικόπεδο που είχε δεν συζήταγε επί αυτού του θέματος - μόνο μετρητά ήθελε.
Μόνο μια λύση υπάρχει όσον αφορά την πιστοποίηση της ταυτότητας: βάζεις ένα επιπλέον έξοδο στον προυπολογισμό και πληρώνεις ιδιωτικό ερευνητή που έχει επαφές στην αστυνομία να διαπιστώσει εάν είναι η αληθινή ταυτότητα. Αυτό μέχρι να αποφασίσει η πολιτεία οτι πρέπει και ο συμβολαιογράφος να έχει πρόσβαση σε ανάλογα στοιχεία.
Dakgr μας είπε ο δικηγόρος οτι η επιθυμία δίωξης που υπογράψαμε στην κατάθεση είναι η μήνυση (?) και θα πάει στον εισαγγελέα για να πιέσει για τη φωτογραφία.

dakgr είπε...

Ισως θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον ιδιωτικό ερευνητή, με προσβάσεις στην αστυνομία. Αν θυμάμαι καλά έγραψες ότι κατά την υπογραφή του συμβολαίου, εντοπίστηκαν στην είσοδο του κτιρίου δύο άτομα (προβανέστατα μέλη της σπείρας),των οποίων ο δικηγόρος σας ζήτησε τις ταυτότητες. Αν πράγματι έχετε τα στοιχεία αυτών των ατόμων, μήπως θα πρέπει να ξεκινήσετε από εκεί?

Eπίσης έχω και μία άλλη απορία. Προ της υπογραφής ενός συμβολαίου, ο πωλητής είναι υποχρεωμένος να προσκομίσει πιστοποιητικά και βεβαιώσεις αναφορικά με το ακίνητο και τους φόρους που το βαρύνουν (ΤΑΠ, Ε9, ΦΜΑ κλπ). Καταλαβαίνω ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση για την έκδοση των πιστοποιητικών αυτών χρησιμοποιήθηκε η πλαστή ταυτότητα. Για τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσία ωστόσο, ο κύριος πρέπει να προσκομίσει στην Δ.Ο.Υ. που υπάγεται την περυσινή του δήλωση. Τι έκανε στην περίπτωση αυτή ο απατεώνας? Μήπως έκανε υπεύθυνη δήλωση?

Kallis είπε...

Άρθρο με ίδια περίπτωση απάτης πριν 7 χρόνια!
Copycat? Ή το ίδιο κύκλωμα? Πάντως δεν είναι πρωτοφανές για την ασφάλεια...
Απο τη δ/νση:
http://www.hri.org/news/greek/apegr/2000/00-07-27.apegr.html#03
• Μεγάλη απάτη με οικόπεδα-Συλλήψεις
27/07/2000 12:34:45
Πολλές δεκάδες εκατομμύρια δραχμές, είχαν αποσπάσει μέλη κυκλώματος απατεώνων απο ανυποψίαστους αγοραστές, στους οποίους πουλούσαν οικόπεδα άλλων στην Κηφισιά, χρησιμοποιώντας πλαστές ταυτότητες με τα στοιχεία των πραγματικών ιδιοκτητών. Απο αστυνομικούς της Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων συνελήφθησαν προχθές ο Ιωάννης Χατζής του Γεωργίου 53 ετών απο το Πάπιγκο Ιωαννίνων κάτοικος Αθηνών και ο Γεώργιος Δούκας του Ευθυμίου 73 ετών απο την Καστανέα Ιωαννίνων, επίσης κάτοικος Αθηνών, ενώ αναζητούνται ακόμα τρία άτομα. Οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα ο οποίος άσκησε εναντίον τους ποινική δίωξη για απάτη και πλαστογραφία σε βαθμό κακουργήματος και τους παρέπεμψε σε τακτική ανακρίτρια.

Kallis είπε...

και άλλα.... Για λεπτομέρειες παραθέτω το URL
http://www.hri.org/cgi-bin/brief?/news/greek/ant1gr/1997/97-06-26_1.ant1gr.html
Ειδήσεις στα Ελληνικά, 26/06/97
ΟΙΚΟΠΕΔΟ-ΑΠΑΤΗ
- *Αέρα αντι για οικόπεδα στην Αττικη ,πωλούσε οκταμελής σπείρα που εξαρθρωθηκε απο την Ασφαλεια
....
___________________________
___________________________
http://www.tovimadaily.gr//Article.aspx?d=20070526&nid=4826293&sn=&spid=
Σάββατο, 26 Μαΐου 2007
ΝΕΑ «ΑΙΞΩΝΗ»
Πωλούσαν οικόπεδα-φιλέτα με πλαστούς τίτλους
Ε να νέο μεγάλο κύκλωμα, ανάλογο με αυτό της γνωστής υπόθεσης της Αιξωνής Γλυφάδας που πωλούσε οικόπεδα «φιλέτα» σε πανάκριβες συνοικίες με πλαστούς τίτλους αποκαλύφθηκε χθες.
.........
___________________________
___________________________
http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=24.10.2007,id=80920456
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 24/10/2007

Υπάλληλος της ΕΛ.ΑΣ. στο κόλπο με πιστωτικές

............
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 24/10/2007

Diotima είπε...

Kalis, εδώ και 5 χρόνια βρομάει τόπος από ανάλογες υποθέσεις. Το μεγάλο σχολείο είναι ο Κορυδαλλός. Εκεί μαθαίνει ο ένας από τον άλλο και γλυκαίνονται. Κάποτε ήταν της μόδας οι εικονικές εταιρείες που παίρνανε εμπόρευμα με πλαστές ή ακάλυπτες επιταγές. Τώρα είναι τα οικόπεδα. Από οτι μας έχουν πει το ιδιο οικόπεδο μπορεί να το πουλάνε5-6 ομάδες. Για αυτό πολλές φορές βλέπεις πολλά κοινά στοιχεία.
Dakgr, όπως έγραψα τα 2 άτομα είναι αστυνομικοί. Ο ένας μάλιστα αξιωματικός σε μεγάλη επαρχιακή πόλη. Τους αναγνωρίσαμε. Υποτίθεται οτι έχει επιληφθεί το εσωτερικών υποθέσεων της αστυνομίας. Υποτίθεται γιατί εμείς ουδέποτε κλιθήκαμε από αυτή την υπηρεσία. Και έτσι όπως λειτουργούν οι διαδικασίες (πχ για να φύγουν από το σώμα ως επίορκοι) μπορεί αυτοί να βγουν σε σύνταξη και τότε να αποφασιστεί η αποπομπή τους. Ο τρίτος που αναφέρω (ο Χαρτοματζίδης) ο οποίος και συνόδευε τον παππού, είναι σεσημασμένος. Και βέβαια δεν έχει δηλώσει πουθενά την τωρινή του κατοικία (πχ να πει στην αστυνομία μένω στα Πετράλωνα ή στην Εκάλη, οδός τάδε, μόλις κάνω κάτι ελάτε να με πιάσετε). Οι δικοί μας ερευνητές κάνουν ενέργειες για τον εντοπισμό του.
Άλλωστε ένας λόγος που με έσπρωξε να ανοίξω το blog ήταν η συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά με τους εμπλεκόμενους που κατονομάζω.
Και όπως σωστά υπέθεσες, για το ΦΜΑΠ ο παππούς κατέθεσε υπεύθυνη δήλωση στη συμβολαιογράφο (όπως αναφέρεται στο συμβόλαιο "σύμφωνα με το Ν.2459/97 όπως ισχύει σήμερα με το Ν.3220/2004 υπογράφηκε από τον πωλητή ενώπιον μου (=ενώπιον της συμβ/φου), υπεύθυνη δήλωση του άνω νόμου, από την οποία προκύπτει οτι δεν είναι υποχρεωμένος να υποβάλει δήλωση φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, η οποία με τηλεομοιοτυπία θα σταλεί εμπρόθεσμα από εμένα στην αρμόδια ΔΟΥ Εισοδήματός του".

ressac είπε...

Καλή τύχη εύχομαι...

Ανώνυμος είπε...

Τελικά τι έγινε με την υπόθεση ;

Και μία ερώτηση απορία :

Μετά την ιστορία αυτή Diotima άνοιξες και άλλο ιστότοπο και δίνεις μαθήματα οικονομίας, ΔΕΝ ακούγεται λίγο οξύμωρο αυτό ;

Συγγνώμη για τη ερώτηση αλλά έχω μεγάλη απορία να ακούσω.

Diotima είπε...

Thano, συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση αλλά σήμερα μόλις μπήκα ξανά στο blogg και είδα το μήνυμά σου.

Οξύμωρο γιατί;

Για το αν ήμασταν κάποια στιγμή σε θέση να πάρουμε ένα οικόπεδο, αυτό οφείλεται αποκλειστικά σε προσωπικές μας προσπάθειες, και ιδιαίτερα του άντρα μου ομολογώ, ο οποίος ήταν σε θέση να συνεισφέρει το μεγαλύτερο ποσό. Και αν σε 1-2 χρόνια θα ήμαστε πάλι σε θέση να πάρουμε κάτι άλλο, παρά την μεγάλη καταστροφή που υποστίκαμε και πάλι αυτό θα οφειλεται στις προσωπικές μας προσπάθειες τόσο στην εργασία μας αλλά και στο τρόπο ζωής μας.
¨
Ίσως να υπάρχει και άλλη οπτική σε αυτά που γράφω. Άλλα δες το λίγο και απότη δική μου: Από τη μία θέλω να βοηθήσω το κόσμο να καταλάβει οτι μπορεί να κάνει οικονομία και να εξσφαλίσει με αυτό τον τρόπο αυτά που ονειρεύεται και από την άλλη να πάρει τα μέτρα του και να μην πέσει σαν και εμάς θύμα απάτης και χάσει τις οικονομίες του...

Diotima είπε...

Αχ, ξέχασα και την ερώτησή σου για την υπόθεση...
Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα χέρια του ανακριτή (μετά από τον εισαγγελέα) . Είμαστε σε αναμονή...

Ρίξε μία ματιά στο sight http://www.report-it.gr

DIKIGOROS είπε...

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΤΗΝ DIOTIMA ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΙ ΜΕ TO 2103304297 (ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ) ΚΑΘΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΡΟΦΑΝΕΣΤΑΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΣΠΕΙΡΑΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΝΤΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Giannis Vacondios είπε...

Εκ των υστέρων πολλά μπορούν να ειπωθούν αλλά
Συμπέρασμα 1: Βάζουμε επάνω στην τραπεζική επιταγή το όνομα του πωλητή, παίρνουμε χάρακα και στυλό και τραβάμε και δυο ωραίες γραμμούλες και αφού έχουν υπογραφεί τα συμβόλαια λέμε "ορίστε τα χρήματά σας" εαν είναι όλα καλά σύμφωνα με νόμο δεν έχει δικαίωμα να αρνηθεί διότι έχει ισχύ μετρητών.
Συμπέρασμα 2: Η απάτη δεν έγινε εις βάρος δικό σας αλλά εις βάρος της συμβολαιογράφου διότι είναι δημόσιος λειτουργός και όταν λαμβάνει αμοιβή τόσο πολλά χρήματα (με τα οποία μπορεί να αγοράσει ακόμα και ένα μικρό αυτοκίνητο)για να γράφει "Σήμερον την τάδε του μηνός ΕΝΕΦΑΝΙΣΤΗ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΟΥ Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΚΑΙ ΜΗ ΕΞΑΙΡΕΤΕΟΣ ΤΑΔΕ ΠΑΠΠΟΥΣ...." σημαίνει ότι εκείνη εγγυάται για τη μή πλαστοπροσωπία του ΠΑΠΠΟΥ εκείνη όφειλε να ελέγξει ότι το δελτίο ταυτότητας του ΠΑΠΠΟΥ είναι γνήσιο οπότε εκείνη πρέπει να να κληθεί να επιβαρυνθεί το τίμημα της απάτης. Δε γίνεται να πληρώνουν οι αγοραστές τα λάθη των συμβολαιογράφων!

Και επειδή ειπώθηκαν πολλά είπαμε για τον παππού για να χαλαρώσουμε http://www.youtube.com/watch?v=lVhVCxg2eJ4

thessalonikicatgroup είπε...

Γεια σας λυπαμαι για την απατη που πεσατε θυμα, παρ αυτα οι συμβουλες στο αλλο πιο παλιο μπλόγκ μας αρεσαν και τις βαλαμε μαζιμε αλλους εδω, αν θελετε ελάτε:http://www.facebook.com/pages/Women-Money-Education-%CE%93%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%AF%CE%BA%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%9F%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%95%CE%BA%CF%80%CE%B1%CE%AF%CE%B4%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7/232282090118510

Diotima είπε...

Προς Dikigoro

Έχετε αφήσει τηλέφωνο που εμφανίζεται ως λάθος στην κλίση.

Παρακαλώ αν είναι δυνατόν αφήστε εκ νέου στοιχεία επικοινωνίας

Unknown είπε...

Θα ήθελα να μαθω εάν μετά από τοσα χρόνια τι έχει γίνει. Η σπειρα αυτή είναι η γνωστή της Κηφισιάς που έπιασαν πριν ένα χρόνο περίπου;;καλό κουράγιο.

panos είπε...

ΈΧΕΙΣ ΚΆΠΟΙΟ ΜΑΙL Η ΚΆΠΟΙΟ ΤΗΛ ΘΈΛΩ ΝΑ ΕΡΘΩ ΣΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΊΑ ΜΑΖΊ ΣΟΥ.

Unknown είπε...

Σας παρακαλώ θέλω ενα τηλ. Για να μηλησω μαζί σας .Κάτι ανάλογο νωμιζω πως συμβαίνει αυτήν την στιγμη και σε μας. Σήμερα αν μπωρουσατε .